اسکولیوز در کودکان و روش های درمان آن
به نوعی از بیماری انحراف ستون فقرات، اسکولیوز میگویند که همزمان با رشد جسمی فرد، در سنین کودکی و نوجوانی اتفاق میافتد. بیماری اسکولیوز در کودکان بسیار شایع است و مورد نادر و نگرانکنندهای محسوب نمیشود؛ بهخصوص اگر این بیماری بهموقع شناسایی شود، در کوتاهترین زمان میتوان از پیشرفت آن جلوگیری کرد.
اسکولیوز کودکان چند نوع دارد؟
اسکولیوز به 2 دلیل مادرزادی و اکتسابی به وجود میآید. در نوع مادرزاد، نوزاد با نوعی بدشکلی ستون فقرات بهعنوان نقص مادرزاد به دنیا میآید و در نوع اکتسابی آن، ستون فقرات پیچ خورده و باعث کشیدهشدن دندهها به یک طرف و ایجاد قوس یک (C شکل) یا چند بعدی (S شکل) میشوند.
علائم اسکلولیوز در کودکان
1. درد
در شروع بیماری، معمولاً دردی حس نمیشود و به همین دلیل هم، تشخیص اسکولیوز کودکان در مراحل اولیه بیماری، کار دشواری است.
2. نابرابری دو سمت بدن
نشانههای این بیماری را میتوان در چرخش گردن به یک سمت، بیرونزدگی یکی از دندهها، عدم توازن در 2 طرف خط کمربندی، بالاتر بودن یک طرف باسن نسبت به طرف دیگر، کج شدن کل بدن به یک طرف بهویژه هنگام راه رفتن، خوابیدن به یک پهلوی ثابت و غیره مشاهده کرد.
چطور بیماری انحراف ستون فقرات در کودکان را تشخیص میدهند؟
هرچند تشخیص اسکولیوز در مراحل اولیه و در سنین پایین دشوار است اما پزشک درمانگر با گرفتن تاریخچه پزشکی و سوابق خانوادگی کودک بیمار، او را معاینه کرده و از راههای زیر برای تشخیص نوع و شدت بیماری استفاده میکند:
- اسکن و تصویربرداری 3 بعدی از ستون فقرات
- ام آر آی (MRI) برای تشخیص مشکلات درون استخوانها
- بررسی مشکلات معدوی، قلبی، کلیوی، عصبی، مثانهای و غیره (به دلیل کجشدن و انحراف ستون فقرات، بدن به یک سمت خاص متمایل شده و به اندامهای داخلی فشار میآورد.)
درمان اسکولیوز کودکان
برای درمان اسکولیوز کودکان راههای زیادی وجود دارد و بسته به میزان انحراف و قوس ستون فقرات، روشهای غیرجراحی زیادی تجویز میشود.
بهعنوان مثال برای درمان قوس کمتر از 25 درجه، از بریس و ورزشها و مراقبتهای تکمیلی برای ثابت نگهداشتن ستون فقرات استفاده میشود.
به دلیل سن پایین کودکان و رشد سریع آنها در کودکی، با کنترل و مدیریت انحراف ستون فقرات، میتوان آن را بهراحتی درمان کرد یا دستکم از پیشرفت آن جلوگیری نمود.
اما اگر به هر دلیلی روند درمانی جدی گرفته نشود یا بیماری پیشرفت کرده و به قوس بالاتر از 40 درجه برسد، راهی جز عمل اسکولیوز باقی نمیماند.
ورزشهای تکمیلی برای درمان اسکولیوز کودکان
کودک در تمام طول درمان با بریس، که اکثراً تا دوره بزرگسالی و بلوغ اسکلت ادامه دارد، ورزشهای خاصی انجام داده و هر 6 ماه یکبار اسکن سه بعدی انجام میدهد تا روند درمانی بهخوبی طی شود.
همچنین از ورزش تکمیلی و حرکت اصلاحی برای قرار گرفتن در وضعیت صحیح بدنی و تقویت دستها و بالاتنه استفاده خواهد شد. این حرکات اصلاحی شامل تمرینات قدرتی، تنفسی، کششی و استقامتی هستند که توسط فیزیوتراپ تجویز میشوند.
بیشتر بخوانید:
دوره درمان اسکولیوز کودکان چقدر طول میکشد؟
بهطور کلی درمان انحراف ستون فقرات به زمان زیادی نیاز دارد و این بیماری در بازه زمانی کوتاه، قابل درمان نیست!
البته رسیدگی و توجه به آن و جدی گرفتن دوره درمان و رعایت تجویز دکتر اسکولیوز، بسیار مهم است؛ زیرا عدم توجه به این نکات میتواند باعث پیشرفت بیماری شده و به آسیبهای جبرانناپذیر مثل فلج ختم شود.
دوره درمان اسکولیوز کودکان، دستکم تا پایان رشد جسمی و پس از بلوغ اسکلت بدن ادامه دارد؛ چراکه با رشد جسمی، احتمال افزایش انحراف ستون فقرات نیز وجود دارد.
در نهایت اگرچه بیماری انحراف ستون فقرات، بیماری سختی است اما با رعایت تجویزهای پزشک، میتوان از پیشرفت آن جلوگیری کرد و در بلندمدت به بهبودی رسید.
بهترین متد درمان اسکولیوز کودکان چیست؟
در کلینیک فوق تخصصی آبادیس میتوانید از خدمات درمانی ماهرترین و مجربترین فوقتخصصان ستون فقرات از جمله دکتر حسن قندهاری استفاده کرده و از بهترین و مدرنترین متدهای درمانی اسکولیوز کودکان، در محیطی امن و آرام با پیشرفتهترین ابزارهای درمانی دنیا بهره ببرید.