بعضی از بیماریها تأثیرات زیادی روی سلامت عمومی و حتی روانی فرد میگذارند. داشتن تومور یکی از عواقب ناخوشایندی است که میتواند زندگی فرد را دستخوش تغییرات زیادی کرده و بر سلامت جسمی و حتی امید به زندگی فرد تأثیر بگذارد.
در این متن به سراغ جدیدترین روشهای درمان تومور نخاع خواهیم رفت. با این متن همراه باشید تا بررسی کنیم که اولاً تومور نخاع چیست و چه درمانی دارد. ثانیاً روشهای درمان تومور نخاع چیست و تا چه اندازه احتمال بهبودی در این بیماری وجود دارد.
تومور نخاع چیست؟
هرگونه رشد غیرطبیعی و زیاد از حد سلولهای بدن سبب ایجاد توده میشود که به آن تومور میگویند. تومورها میتوانند خوشخیم یا بدخیم باشند. معمولاً تومورهای بدخیم، به قسمتهای دیگر بدن از جمله ستون فقرات یا نخاع گسترش پیدا میکنند و به آنها متاستاز (Metastasis) میگویند.
در ناحیه ستون فقرات و نخاع، تومورهایی که از بخش استخوانی ستون فقرات مثل مهرهها یا از بخش عصبی ستون فقرات مثل نخاع و ریشههای عصبی نشات میگیرند به عنوان تومورهای اولیه یا پرایمری (primary tumours) شناخته میشوند.
تومورهایی که از سرطانهای دیگر بدن به ستون فقرات و نخاع منتشر میشوند را تومورهای ثانویه (secondary tumors) یا متاستاز (Metastasis) میگویند که معمولاً هم بدخیم هستند.
انواع تومور نخاعی
نخاع توسط پردهای به اسم دورا (Dura) و مایع مغزی نخاعی (CFS) پوشانده میشود. این مجموعه داخل کانال استخوانی ستون فقرات قرار میگیرد و ریشههای عصبی از نخاع و از طریق سوراخهای کانال نخاعی به اندامها گسترش پیدا میکند.
به تومورهایی که از نسج بافت نخاع نشات میگیرند، تومورهای اینترا مدولاری (Intramedullary spinal cord tumors _ IMSCTs) میگویند مثل تومورهای آستروسیتوما (Astrocytoma) و اپاندیموما (Ependymoma).
این تومورها از یک تا چهار تقسیمبندی میشوند که معمولاً درجات بالاتر آن بدخیم هستند. تومورهایی که خارج از نسج نخاع هستند، معمولاً تومورهای خوشخیماند و به دو قسمت تقسیم میشوند:
- اگر تومور بین نخاع و پرده نخاعی دورا (Dura) قرار بگیرد، اینترا دورا (Intradural) نامیده میشود.
- اگر تومور خارج دورا و داخل کانال نخاعی باشد، اکسترا دورا (Extradural) نامیده میشود. مثل تومورهای مننژیوم (Meningioma)، نورینوم (neuroma)، نوروفیبروماتوز (neurofibromatosis) و تومور غلاف عصبی (Nerve Sheath Tumors).
شایعترین تومور نخاع چیست؟
شایعترین تومورهای نخاع و ستون فقرات، تومورهایی هستند که از قسمتهای دیگر بدن به مهرهها منتشر میشوند. به این تومورها که معمولاً هم بدخیم هستند، متاستاز میگویند. از میان این تومورها، سرطان ریه در آقایان و سرطان سینه در خانمها مهمترین تومورهایی هستند که به ستون فقرات منتشر میشوند. همچنین سرطان پروستات و سرطانهای خونی هم گاهی منجر به تومور نخاع میگردند.
تومور نخاع چه علائمی دارد؟
متأسفانه تومورهای نخاعی در طول زمان به کندی رشد میکنند و علائم آنها پس از چندین ماه ظاهر میشود. در ادامه انواع علائم تومور نخاعی را در افراد معرفی خواهیم کرد اما فراموش نکنید که انواع و شدت هر یک از این علائم در افراد مختلف، متفاوت است.
- کمردرد (بهخصوص در ناحیه میانی یا پایینی کمر و بهویژه در شبها)
- درد در محل تومور
- حساسیت به سرما و گرما در ناحیه کمر
- ناتوانی در کنترل عملکرد روده یا مثانه
- مشکل در راه رفتن
تومور نخاعی چطور تشخیص داده میشود؟
برای تشخیص تومور نخاعی معمولاً از روشهای زیر استفاده میشود:
- معاینه فیزیکی
- بررسی تاریخچه پزشکی بیمار برای ارزیابی عصبی
- انجام آزمایشات مخصوص
- انجام ام آر آی
- تومورگرافی کامپیوتری (CT)
- بیوپسی یا نمونهبرداری
قطعیترین روش تشخیص تومور نخاع و نوع آن توسط پاتولوژی و آسیبشناسی در آزمایشگاههای تخصصی انجام میشود. معمولاً بعد از جراحی، نمونهای از تومور برای آزمایشگاههای تخصصی پاتولوژی و آسیبشناسی ارسال میشود. قطعیترین روش تشخیص تومور نخاع، همین شیوه است.
درمان تومور نخاع چیست؟
معمولاً متخصصان جراحی ستون فقرات، انکولوژیست پرتوشناسی درباره سلامت کلی بیمار، شیوه درمان تومور نخاع خوشخیم و درمان تومور نخاع بدخیم بحث میکنند. در ادامه انواع درمان تومور نخاعی را معرفی خواهیم کرد:
پرتودرمانی
- از بین بردن بقایای تومورهایی که بعد از جراحی باقی ماندهاند.
- کنترل و درمان تومورهای غیرقابل عمل
شیمیدرمانی
- استفاده از انواع داروها برای از بین بردن سلولهای سرطانی یا جلوگیری از رشد آنها
جراحی
پزشکان و متخصصان دیگر میتوانند به کمک تحقیقات، تکنولوژی پیشرفته، وسایل جدید جراحی و… تومورهایی که در گذشته غیرقابل دسترسی بودند، رسیده و آنها را با وجود خطر قابل قبول آسیب نخاعی عمل کنند.
بهترین روش درمان تومورهای نخاع و ستون فقرات، عمل جراحی است. بهویژه اگر امکان برداشتن کامل تومور حین جراحی وجود داشته باشد، این روش را میتوان یک درمان قطعی برای بیمار دانست.
در مواردی که تومور به صورت کامل برداشته نمیشود یا گزارش آسیبشناسی پاتولوژی آن را بدخیم گزارش میکند، نیاز به شیمیدرمانی یا پرتودرمانی است.
تومور نخاع درمان دارد؟
البته بسته به زمان مراجعه و شدت پیشرفت بیماری، نوع و مدت درمان متفاوت است. راههای درمان تومور نخاع متفاوت است و متخصصان ممکن است انواع روشهای جراحی، شیمیدرمانی، پرتودرمانی و… را برای درمان تجویز کنند. اما بههرحال تومور نخاع قابل کنترل و بهبودی است.
برای درمان تومور نخاع به کجا مراجعه کنیم؟
دکتر احمد قندهاری و دکتر حسن قندهاری از بهترین و ماهرترین پزشکان و متخصصان ستون فقرات در ایران هستند. برای درمان تومور نخاع میتوانید به کلینیک آبادیس مراجعه کرده و از مشاوره و درمان حرفهای آنها بهرهمند شوید.
درمان تومور نخاع در کلینیک فوق تخصصی آبادیس
برای معالجه بیماری تومور نخاع میتوانید از طریق فرم اینترنتی نوبتدهی اقدام کرده یا با شماره 02174489 تماس بگیرید. کلینیک آبادیس با جدیدترین شیوهها و تجهیزات درمانی توسط برجستهترین پزشکان کشور، تجربهای امن و آرام در اختیار شما قرار میدهد.